عرفان و سلوک و سالک در قرآن
تحقیق پایانی سطح دو (کارشناسی)
مدرسه علمیه خدیجه الکبری (سلام الله علیها)
شهرستان اصفهان
عرفان و سلوک و سالک در قرآن
استاد راهنما
سرکار خانم صدیقه اعظم
پژوهشگر
صفورا حبیبی
چکیده
عرفان یعنی شناخت و در اصطلاح طریقه ای است برای رسیدن به حقیقت و پیوند با آن . سلوک ، همان راه و روش عرفانی است و سالک کسی است که در مسیر عرفان گام می نهد و قصد رسیدن به حق و حقیقت را دارد .
هدف ما بررسی عرفان و سلوک و سالک در قرآن کریم و الگوگیری عرفانی از قرآن کریم است . چرا که می دانیم تنها فقط قرآن است که می تواند مسیر صحیح این راه را به ما نشان دهد و هیچ خطر گمراهی در آن نیست .
بنابراین آنچه قرآن به عنوان عرفان معرفی می کند همانا عرفان حقیقی و راهی که مشخص کند، همانا سلوک واقعی و الگوهای عرفانی که معرفی می کند همانا سالکان حقیقی طریق عشق و عرفان خواهند بود و ما به دنبال این حقیقت بودیم و در این تحقیق به آن اشاره شده است .
مطالب این تحقیق در سه فصل تدوین شده است . در ابتدا به بررسی عرفان و آیاتی از قرآن که شهود عرفانی را به رسمیت می شناسد پرداخته و سپس به معرفی ویژگی های عرفان حقیقی پرداختیم . در ادامه چگونگی سیر در مسیر عرفان و این که از کجا باید شروع کرد و بهترین و سریعترین راه چیست توضیحانی بیان شد و در آخر به بررسی الگوهای عرفانی که قرآن معرفی می کند و زندگی عارفان در قرآن اشاره شد .
منابعی که در این تحقیق استفاده شد کتاب ها و منابعی بود که در آن موضوعات عرفانی مطرح شده بود که البته همه با محوریت قرآن کریم بررسی شده است . منابعی همچون تفاسیر قرآن کریم و منابع روایی که مکمل مباحث قرآنی بود و نیز کتاب های مختلفی که در این زمینه تدوین شده بودند . روش ما در این تحقیق روش کتابخانه ای و جمع آوری فیش و سپس گردآوری مطالب و دسته بندی آن ها بود .
نتایجی که در این تحقیق بدست آمد این بود که عرفان راهی است برای خدایی شدن . عرفان راهی جدای دین نیست بلکه عاشقانه دین داری کردن است و این که می توان شروع کرد و برای شروع ابتدا باید از خود شروع کنیم و خود را بشناسیم .