راههای تقویت اراده از دیدگاه اسلام
تحقیق پایانی سطح2 (کارشناسی)
مدرسه علمیه: حضرت خدیجه الکبری (سلام الله علیها)
راههای تقویت اراده از دیدگاه اسلام
استاد راهنما
حجه الاسلام والمسلمین دکتر سید ابراهیم حسینی
محقق
محبوبه طاهری دولت آبادی
چكيده
انسان موجودي صاحب عقل ، اختيار و اراده است و آفرينش او بيهوده و بي هدف نبوده است . انسان با دارا بودن اين وجوه برتري نسبت به ديگر موجودات ، در طول حركت استكمالي خود ، همواره در معرض امتحان الهي و در ميدان انتخاب و هجوم عوامل بازدارنده و منحرف كننده است؛ كه با تقويت نيروي اراده و توجه به آن ، بسياري از سستي ها و كج روي ها برطرف خواهد شد . به اين منظور تلاش كرديم به بررسي راههاي تقويت اراده ، آن هم از ديدگاه اسلام بپردازيم و تا حد توان مطالب را كاربردي و قابل اجرا ارائه دهيم . مطالعه كتب تفسيري و روايي با هدف كشف نگاه اسلام به اين موضوع (1 ) آشنائي با تعاريف علمي و روانشناسانه از اراده (2) همچنين شناخت استنباط مخاطب امروزي از بحث اراده (3) و مشخص كردن محدودۀ بحث ، مبنا قرار گرفت ، سپس با طرح ديدگاههاي اسلام در قالب عناوين و دسته بندي هاي مختلف ، از مباحث روانشناسي به عنوان مثال و ارائه برخي راهكارهاي عملي ساده ، استفاده شد .
نتايجي كه از اين تحقيق مي توان انتظار داشت ، عبارتنداز تنبه و بيداري در انسان و اتخاذ تصميم قاطعانه و جدي براي حركت در مسير تعالي ، توجه انسان به توانائيهايش به خصوص توانائي در تحقق تصميمات ، هدفگذاري زندگي و هر يك از فعاليتها و تغيير نگرش خواننده ، نسبت به زندگي ، وظايف ، خواستها و توانائيهايش .
شناخت خويشتن و هدفشناسي از مهمترين عوامل نظري ، در تقويت اراده محسوب مي شوند ، توجه به ارتباطات انسان با خدا ، اجتماع و خويشتن ، همچنين كسب ديگر صفات و ملكات چون صبر و تقوي ، انجام برخي رفتارهاي عبادي و غيرعبادي و ايجاد تغييراتي در آنها ،همچنين غافل نماندن از عوامل ضعف اراده و اقدام براي پيشگيري از مقابله با آنها از طريق استمرار ، تلاش ، پشتكار ، كنترل و نظارت ، از جمله عواملي هستند كه بواسطه آنها نگرش انسان تغيير مي كند و انگيزۀ قوي تري براي حركت خود به دست مي آورد .
ارائه تحقيقی پر بار در اين زمينه ، مي تواند راهگشا و پاسخگوي بسياري از افراد جوياي رشد و ترقي در جهات مختلف باشد . اما با توجه به مشكلات بنده حقير ، گستردگي كار و تازگي موضوع و اينكه تحقيق مخاطب خاصي ندارد ، بايد گفت در اين پژوهش حق مطلب اداء نشده است و بررسي و مطالعه بيشتر از لوازم اثر بخشي هرچه بيشتر اين نوشته است .