سخنراني مقام معظم رهبري در جمع سفرا 1390
07 دی 1390 توسط خسروی
کد خبر:112025 -منبع رجا نيوز
رهبر معظم انقلاب در جمع سفرا و مسئولان وزارت امور خارجه؛
تصور مدیریت تحولات توسط امریکا توهم است/ برخی دورهها تصور میكردند پایبندی به ارزشها امكان موفقیت نخواهد داد
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز در دیدار وزیر، مسئولان وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی، بیداری اسلامی در منطقه و حوادث كشورهای غربی را بیسابقه و بسیار مهم دانستند و تأكید كردند: دستگاه دیپلماسی كشور در این اوضاع پیچیده و حساس، باید با تبیین حرف نو نظام اسلامی یعنی حضور توأمان مردم و ارزشهای الهی در جامعه، به نقشآفرینی مؤثر بپردازد.
به گزارش رجانیوز، حضرت آیتالله خامنهای، مسئولان وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی را فعالان خط مقدم پیكار عظیم بینالمللی در عرصه دیپلماسی خواندند و خاطرنشان كردند: دیپلماسی، به علت اصطكاك منافع كشورها، عرصه مقابله و چالش است اما فعالیت در دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی، فراتر از فعالیت متعارف دیپلماسی در جهان است چرا كه سفیران ایران، نماینده نظامی هستند كه ذات مستكبران با ماهیت اسلامی آن در تضاد عمیق است.
رهبر انقلاب با یادآوری نگرانی و وحشت جبهه استكبار از نام اسلام افزودند: اسلام با پایهها و مبانی استكبار یعنی ظلم و تجاوز و اشغالگری مبارزه میكند به همین علت زورگویان جهانی از نفسِ گرایش ملتها به اسلام متوحش میشوند، همچنانكه در حوادث ماههای اخیر منطقه، از ظواهر و نشانههای اسلامی بودن تظاهرات ملتها و پیروزی اسلامگرایان در انتخابات، علناً ابراز نگرانی كردهاند.
ایشان در تبیین بیشتر خصومت گسترده مستكبران جهان با نظام اسلامی، نقش اسلام را در شكلگیری جمهوری اسلامی و پیشرفتهای 3 دهه اخیر ملت ایران، نقشی بیهمتا دانستند و خاطرنشان كردند: نظام منتخب ملت ایران، با نام اسلام و با برجسته كردن شعارهای اسلامی به پیش رفته است به گونهای كه اكنون دانشمندان جوان این سرزمین در علوم و صنایع بسیار پیشرفته نظیر هستهای و نانو، با افتخار از بسیجی بودن خود سخن میگویند و استكبار نیز به همین علت یعنی به دلیل نقشآفرینی مبنایی اسلام در این سرزمین، به مقابله با جمهوری اسلامی مشغول است.
حضرت آیتالله خامنهای، خصومت زورگویان جهانی با ایران اسلامی را موجب بروز چالشهایی فراتر از چالشهای معمول در مسیر دیپلماسی كشور برشمردند و با استناد به این واقعیت، به فعالان دستگاه سیاسی خارجی تأكید كردند: فعالیت مؤثر در این عرصه، در درجه اول نیازمند قوت قلب، اعتماد به نفس و عزم راسخی است كه جز با اخلاص و توكل، اعتماد به پروردگار، حسن ظن به وعدههای صادق الهی و استحكام درونی ساختار دستگاه دیپلماسی، بدست نخواهد آمد.
ایشان، استحكام درونی دستگاه دیپلماسی كشور را به تقویت معنوی هرچه بیشتر عناصر فعال و مرتبط با دستگاه سیاست خارجی و سفارتخانه های ایران منوط دانستند و افزودند: این استحكام درونی همچنین به مراقبت معنوی و افزایش روزافزون رابطه خانوادههای سفیران با پروردگار متعال و حسن ظن حقیقی و همگانی به وعدههای خداوند نیازمند است ضمن اینكه اگر استحكام درونی در هر جامعه ای به دست آید، هیچ چیز توانایی مقابله با این جامعه را ندارد.
حضرت آیتالله خامنهای، جایگاه كنونی جمهوری اسلامی را از نشانههای آشكار تحقق وعدههای الهی به مؤمنان مجاهد خواندند و خاطرنشان كردند: در پرتو ایمانِ توأم با تلاش و مجاهدت ملت و مسئولان، تهی دستی و غربت اوایل انقلاب اكنون به سربلندی و عزت تبدیل شده است به گونهای كه شعارهای ملت ایران اكنون در كشورهایی شنیده میشود كه 30 سال با این ملت دشمنی كردهاند و این، معنای حقیقی پیشرفت و استحكام و قدرت است.
رهبر انقلاب، با اشاره به فریادهای الله اكبر و دیگر شعارها و نشانههای اسلامی در مصرِ حسنی مبارك و انور سادات افزودند: مهم نیست كه این شعارها از كجا الهام گرفته است مهم این است كه حرفها، شعارها و خواستههای 30 ساله ملت ایران، اكنون در خاورمیانه، خلیج فارس و شمال افریقا، سبز شده است و این حقیقت، مصداق روشن وعده پروردگار كریم در یاری رساندن به ملت مؤمن ایران است كه با تحمل سختیها، در صراط مستقیم الهی تلاش و مبارزه كرده است.
حضرت آیتالله خامنهای، تكیه بر واقعیات یاد شده را مبنای ضروری حركت در عرصه ظریف، خطیر و بسیار مؤثر دیپلماسی برشمردند و در نگاهی آسیبشناسانه، خاطرنشان كردند: در برخی دورهها، بعضی افراد در عرصه دیپلماسی و غیردیپلماسی، تصور میكردند پایبندی به ارزشها اجازه و امكان موفقیت نخواهد داد اما تجربه نشان داد كه هر قدر پایبندی به اصول و آرمانها بیشتر باشد هیبت و احترام جمهوری اسلامی در نظر طرف مقابل بیشتر خواهد شد.
رهبر انقلاب با بیان مصداقی دیگر از آسیبهای عرصه دیپلماسی افزودند: در مقاطعی، برخی مسئولان، خیال میكردند اگر در ملاقاتهای بینالمللی، همان حرفهای صد سال اخیر طرف مقابل را به شكل دیگری تكرار كنند نتیجه بخش خواهد بود اما این كار، آنها را عملاًٌ در چشم طرف مقابل، تضعیف و سبك میكرد چرا كه نشان میداد از خودشان چیزی ندارند.
ایشان، ایستادگی بر حرفهای مبنایی، منطقی و مستدل را موجب تقویت موضع در عرصه دیپلماسی و عامل اصلی مدیریت چالشها و طرفهای مذاكرهكننده دانستند و افزودند: پیروزی در میز مذاكره، نیازمند هوشمندی، ظرافت، اعتماد به نفس، استحكام عقلانی و تحمیل استدلال برطرف مقابل است كه دستیابی حقیقی به این عوامل، با اخلاص و توكل و معنویت امكان پذیر است.
رهبر انقلاب در تشریح عوامل بروز آسیبهای احتمالی، مراقبت معنوی از خانواده و هوشیاری در مقابل رخنههای به ظاهر كوچك را مورد توجه قرار دادند و در مصداقی تاریخی خاطرنشان كردند: به فرموده امیرمؤمنان، زبیر در مجاهدتها و سختیها نیز همراه ایشان بود اما وقتی پسرش بزرگ شد، این صحابه بزرگ تحت تأثیر خواستها و حرفهای پسر، به تدریج در مقابل حق ایستاد و برروی امیرمؤمنان شمشیر كشید و این واقعیت نشان میدهد كه رخنههای كوچك، گاه به انحرافات بزرگ می انجامد.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش دیگری از سخنانشان در جمع وزیر و مسئولان وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی در كشورهای دیگر، آرایش سیاسی دنیا را در حال تغییر اساسی برشمردند و افزودند: حوادثی بزرگ در منطقه، اروپا و در جهان در حال وقوع است كه باید با هوشیاری كامل آنها را رصد كرد.
ایشان، حوادث ماههای اخیر در كشورهای اسلامی و عمدتاً عربی را انقلابهایی حقیقی اما در اندازههای متفاوت خواندند و افزودند: در دهه 60 میلادی، تحولاتی در بعضی از كشورهای عربی منطقه رخ داد و در دهه 90 نیز اروپای شرقی شاهد رویدادهای بزرگی بود اما حوادث كنونی در منطقه و اعتراضهای زنجیرهای در غرب، در عمق و عظمت، تفاوتهای بسیار اساسی با آن تحولات دارد.
رهبر انقلاب، حضور حقیقی، پیش برنده و هدایتگر مردم و مخالفت امریكا با بروز این حوادث را دو تفاوت اساسی تحولات كنونی منطقه و جهان با رویدادهای مشابه در دهههای گذشته برشمردند و خاطرنشان كردند: برخی تصور می كنند امریكا در پشت صحنه، در حال مدیریت این تحولات است اما این تحلیل توهم محض است، همچنانكه 30 سال پیش نیز بعضیها، با نگاه متوهم فكر میكردند انقلاب اسلامی طراحی امریكا بوده است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به مواضع متناقض امریكا در قبال حوادث اخیر در مصر و دیگر كشورها خاطرنشان كردند: البته امریكاییها بدشان نمیآمد به جای مبارك، یك عنصر دمكرات و مردمی در اختیار داشتند، اما این امكانپذیر نبود چرا كه اگر فردی مردمی، میهنپرست و حقیقتاً دمكرات روی كار آید حتماً به مخالفت با امریكا و صهیونیستها میپردازد.
ایشان، نگاه واقعبینانه به صحنه منطقه و جهان را ضرورت حضور قوی و مؤثر در عرصه دیپلماسی دانستند و افزودند: حركت عظیم ملتها، نشانه بیداری آنهاست و این بیداری به استناد واقعیات گسترده و تردیدناپذیر، صبغه اسلامی دارد البته این بیداری اسلامی به معنای آن نیست كه همه آنها حكومت اسلامی می خواهند و یا مدل حكومت اسلامی ایران را قبول دارند.
رهبر انقلاب اذعان رسانههای غربی به پیروزی اسلامگرایان در انتخابات حال و آینده كشورهای منطقه را نشانه دیگری از اسلامی بودن انقلابهای منطقه برشمردند و افزودند: در این اوضاع پیچیده و حساس، دستگاه سیاست خارجی كشور، در عرصه گسترده و مؤثر دیپلماسی جهانی، باید حرف نویِ جمهوری اسلامی را برای ملتها و برای جهان تبیین كند.
حضرت آیتالله خامنهای حضور توأمان مردم و ارزشهای الهی در جامعه و ارزشهای معنوی و الهی همراه با اراده مردم و نه تحمیل بر مردم را، حرف نو و اساسی جمهوری اسلامی خواندند و تأكید كردند: دستگاه دیپلماسی باید با حكمت و منطق، مواضع طرفهای دیگر را به تدریج به مواضع خود نزدیك كند و با تكیه بر حكمت، عزت و مصلحت و حفظ عزت ملی و عزت هویتی، به وظایف سنگین خود عمل نماید كه در این مسیر هیچگونه تسلیم و كوتاهی نه در مرحله باورها و نه در مرحله عمل، نباید وجود داشته باشد.
رهبر انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنانشان با اشاره به پیشرفتهای مستمر كشور افزودند: البته در این حركت عمومی رو به جلو، كمبودها و نواقصی در عرصههای اقتصادی، فرهنگی و دیگر زمینهها وجود دارد اما مهم این است كه میخواهیم آنها را برطرف كنیم ضمن اینكه این نواقص به مراتب كمتر از آن است كه دشمن با بزرگنمایی مطرح میكند، تا نقاط قوت را بپوشاند.
ایشان در پایان سخنانشان تأكید كردند: باید حوادث بیسابقه و عمیق منطقه و جهان را با هوشیاری رصد و با تصمیمات و اقدامات هوشمندانه و حكمت آمیز، در این عرصه نقش مؤثر ایفا كرد.
در این دیدار پیش از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، وزیر امور خارجه با بیان گزارشی از گردهمایی سفیران و رؤسای نمایندگیهای خارج از كشور، تحت عنوان دیپلماسی و بیداری اسلامی افزود: تلاش دستگاه دیپلماسی، حركت در جهت اصول و مبانی انقلاب اسلامی، از جمله گفتمان مبتنی بر اندیشه های حضرت امام(ره) و رهبری در جهت پیشبرد سیاست خارجی است.