جایگاه زن در زمینه سازی ظهور
زمینه سازی و آمادگی برای ظهور حضرت مهدی ( عجل الله تعالی فرجه الشریف) در روایات، بیانگر اهمیت نقش مردان و زنان مومن است. پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: « یخرجُ اناسُ مِن المشرِق فیوطئون للمهدی یعنی سلطانه» « گروهی از مردم مشرق، بیرون آمده برای ظهور حضرت مهدی، ( عجل الله تعالی فرجه الشریف) زمینه سازی می کنند، یعنی سلطنت ایشان را فراهم می سازند». زمینه سازان انقلاب جهاني حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)روز شماری می کنند و در این زمینه، جنسیت معنایی ندارد؛ تنها تفاوت، به چگونگی کارآیی هر یک از مردان و زنان بر می گردد. در نظام اسلامی، زن و مرد از نظر حقیقت وجودی یکسان هستند و ملاک برتری انسان ها در تقواست.[1] چنان که خداوند می فرماید: « انَّ اَکرَمَکُم عندالله اَتَقَیکُم[2]» « گرامی ترین شما نزد خدا با تقواترین شماست،» و معیار پاداش انسان ها بر اساس عمل صالح است و تفاوتی بین زن و مرد نمی باشد. مواردی که برای فرد منتظر بر شمرده می شود، برای زن و مرد یکسان است ولی آن جا که بحث چگونگی زمینه سازی پیش می آید زنان در زیر ساخت ها قرار می گیرند.صرف نظر از حقیقت وجودی انسان ها، نمی توان تفاوت های ظاهری و جسمی و روانی مرد و زن را نادیده گرفت، هر یک طبق نظام خلقت دارای جایگاه ویژه ای می باشند. بنابراین قرار دادن هر یک در جایگاه صحیح خود موجب رشد و شکوفایی آنها می گردد.
>
نقش زیر بنایی زن در تولد و رشد حضرت مشهود است که از هنگام تکوین و تولد ایشان آغاز، و سپس با طی مراحل رشد، زمینه های امامت ایشان فراهم می گردد، آمادگی نرجس خاتون برای همسری با امام حسن عسگری ( علیه السلام) از آن جمله است که با تحمل سختي ها همراه بود در حالي كه نرجس خاتون در قصر پدر به عنوان ملكه،امکانات بسیاری در اختیار داشت. ولی دلبستگی او به امام حسن عسگری ( علیه السلام) که واقعا از صفای دل او نشأت می گرفت. موجب شد تا رنج اسارت را بپذیرد و با حفاظت و صیانت از حریم خود به وصال یار برسد.
در مرحله ي بعدي زمینه سازی را می توان در پرورش نرجس خاتون نزد عمه بزرگوار امام زمان ( عجل الله تعالی فرجه الشریف) جست و جو نمود؛ هنگامی که برای تعلیم آداب اسلامی از محضر آن بزرگوار استفاده می نمود؛ چرا که تدوین و رشد امام، علاوه بر صلب شامخ، نیازمندرحم [بطن] پاک می باشد. و این ها بیانگر نقش اساسی زنان در زمینه سازی و مقدمات پیش از تکوین، هنگام حمل و سپس به دنیا آمدن می باشد. که دور از چشم همگان، جز عده ای خواص صورت پذیرفت.با آغاز امامت امام در دوران غیبتِ صغری نیز مردم با مراجعه به مادر امام حسن عسگری (علیه السلام) که معروف به جده بود، به حل مشکلات خود می پرداختند و این مسئله حضور زنان در زمینه های اجرایی را گوشزد می نماید. بنابراین زنان قبل و بعد از غیبت امام عصر( عجل الله تعالی فرجه الشریف) در عرصه های مختلف برای حضرت زمینه سازی می کردند و هم چنان این سیره ادامه دارد.[3]
آشنایی با وظایف منتظران واقعی و عمل به آنها در سطح افراد و جامعه، موجب اصلاح جامعه می گردد و مقدمات ظهور را مهیا می سازد و آگاهی لازم را در پیروان و یاران راستین او فراهم می آورد.[4] بنابراین وظیفه ی هر مسلمان مدعیِ حمایت ولایت است که با وظایف خود آشنا گردد. و در صدد عمل به آنها برآید.در دوران غیبت که گمراهی ها و ستم ها هجوم می آورند. در شکوفا شدن حق جویی و خلاصی دینی دینداران و شایستگی برای حضور در جهادی فراگیر و سخت در رکاب حضرت مهدی ( علیه السلام) نقشی اساسی و زیر بنایی دارد.
[3]-ریحانه هاشمی،
DefSemiHidden="true” DefQFormat="false” DefPriority="99″
LatentStyleCount="267″>
UnhideWhenUsed="false” QFormat="true” Name="heading 1″/>
مقاله نقش زن در زمينه سازي ظهور، فصلنامه انتظار، ش 22، 1386،،ص167و168و169.