اهداف برنامه ریزی
برنامه ریزی تلاشی پیگیر برای رسیدن به هدف و حــرکتی گام به گام و منطقی برای رسیدن به بام موفقیت است .
برنامه ریــزی ، تصویر و طراحی وضعیت مطلــوب آینده و حرکتی موثر برای دستیابی به خواسته هاست. « باید دانست که فرصت ، به دست آمدنی نیست ، به دست آوردنی است و به دست آوردن آن نیز با برنامه ریزی درست و دقیق امکان پذیر است. [1]»
باید با برنامه درست ، از لحظه های عمر ، بویژه جوانی ، کمال استفاده را برد.
« روشن است آن کس که کار امروز را به فــردا می انــدازد ، کــار فردا را هم بــه پس فـردا می اندازد . » [2] و نمی تواند به موفقیت دست یابد . عدم برنامه ریزی ، موجب تضییع وقت و از بین رفتن فرصتها بدون بهره گیری از انها می شود ؛ ولی با برنامه ، می توان از لحظه ها استفاده ی بهینه برد؛ مانند رودخانه ای که تا سد بر روی آن زده نشده است ، نمی توان به صورت مطلوب و همه جانبه از آن استفاده کرد . بزرگان نیز گفته اند : « تقسیم بندی وقت ، وسعت وقت می آورد.[3] »
در شبانه روز هم اوقات پرنشاط و با انرژی وجود دارد و هم اوقات خستگی و استراحت . حال چه ساعتی باید مطالعه و کارهای فکری انجام داد و چه وقت به مطالعه سرگذشت و زندگی نامه بزرگان و دانشمندان پرداخت و چه هنگام ورزش ، تفریح و کارهای هنری انجام داد ؟ هرکدام وقت مخصوص دارند . حیف است که بهترین دقایق را صرف کارهای کوچک کرد و برای تفکر ، تحقیق، مطالعه و کارهای بزرگ و مهم بی حوصله بود . برنامه ریزی ، استفاده بهینه و هوشمندانه از لحظه ها ، توانایی ها و امکانات موجود است و باعث ایجاد نظم در انجام کارهای روزانه می شود.
در رابطه با اهمیت برنامه مولای متقیان علی ع در فرازی از سفارش هایشان خطاب به دو فرزند خویش می فرماید : « شما را به تقوا و نظم و انضباط در زندگی توصیه می کنم . » [4]
این سفارش گرانبها برای همه ی انسانها در تمام عصرهاست . بنابراین باید فرصت ها را خودمان پدید آوریم که آن هم با برنامه منظم پدید می آید و ثمراتی شیرین به بار می آورد. اگر فرصتها را به حال خود بگذاریم ، پیامدی تلخ ، اندوهبار و حسرت انگیز به بار خواهد آورد.