روش امر و نهی نوجوانان
برخورد موفق با نوجوانانی که از راه مستقیم دور شده وبه تکلیف رسیده اند روش وشیوه ی خاص خود را می طلبد.آنها براساس اعتماد،اظهار محبت،تشویق وامثال آن ارشاد می شوند.امر ونهی با این گروه سنّی باید به طور روشن وتوأم با احترام صورت گیرد.
رجاءبن حیات گوید:
روزی من وپدرم نزد معاذ بن جبل بودیم. معاذ از پدرم پرسید: این فرزند کیست؟
پدرم جواب داد: این فرزند من (رجاء) است.
معاذ گفت: آیا قرآن را به او آموخته ایی؟ پدرم جواب داد: خیر. معاذ گفت: قرآن را به او بیاموز.من از رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم ) شنیدم که فرمودند: مردی نیست که به فرزندش قرآن آموزش دهد، مگر این که در روز قیامت تاج سلطنت بر سر پدر ومادر او گذارده شود وبا حلّه پوشانده می شود که مردم نظیر این حلّه ها را ندیده اند. سپس معاذ(پدرم) با دست خود بر شانه ی من زد وگفت : پسرم، اگر دوست داری که در روز قیامت تاج سلطنت به پدر ومادرت بپوشانی قرآن بیاموز. [1]
خطاب به نوجوانان با کلماتی چون:دخترم،پسرم،عزیزدلم،در جلب عواطف آنها موثر است. از سویی القاء حسن رقابت در رشد نوجوانان نکته ی قابل توجهی است. به طور مثال گفته شود: “انتظار من از شما این است که این عمل را ترک کنی، زیرا که یک نوجوان شایسته این کار را انجام نمی دهد.“ بیشتر گناهان نوجوانان با توجه به شرایط سنّی آنها است و از جهل آنان به حکم خداوند صورت می گیرد.
1- محمد رضا اکبری ، قصه های قرآن ، ص170
DefSemiHidden="true” DefQFormat="false” DefPriority="99″
LatentStyleCount="267″>
نوشته: زهرا حیدریان