هفتاد سال است که خدا را در حال گمراهی عبادت کرده ام
یکی از خصائص ائمه معصومین (علیه السلام) این است که چون علم آنها لدنی و الهامی است، لذا در تمام مناظرات و احتجاجاتی که با مخالفین و دشمنان خود نموده اند آنها را محکوم و مجاب ساخته و نفوق علمی خود را بر آنان ثابت کرده اند و در هیچ کتاب حدیث و تاریخی دیده نشده است که یکی از آن بزرگواران در مقام احتجاج از پاسخگویی عاجر و درمانده باشد، بلکه علاوه بر اینکه طرف خود را مجاب نموده اند او را وادار هم ساخته اند که به عجز خود و فضلیت آن بزرگواران تصریحاً و تلویحاً اقرار نمایند.1
طبرسی در کتاب احتجاج نقل می کند که روایت شده است مردی به نام سالم بر حضرت باقر علیه السلام وارد شد و گفت: آمده ام که دربارۀ این مرد با تو صحبت کنم.
حضرت فرمود: کدام مرد؟
سالم گفت: علی بن ابیطالب!
امام فرمود: دربارۀ چه کارهایش؟
سالم گفت: دربارۀ بدعتهای او!!!
حضرت باقر علیه السلام فرمود: ببین کدامیک از روایاتی که راویان آنها از پدرانشان نقل کرده اند در نزد تو معتبرند؟
سالم پس از اینکه نسب راویان را گفت، امام پنجم فرمود: ای سالم آیا این خبر بتو رسیده است که رسول خدا (ص) سعد بن عباده را با پرچم انصار بسوی خیبر فرستاد و او شکست خورده برگشت. و سپس عمر بن خطاب را پرچمدار مهاجرین و انصار قرار داده و بسوی خیبر فرستاد و عمر و یارانش ترسیدند و بازگشتند. رسول خدا (ص) سه مرتبه فرمود کار مهاجر و انصار همین گونه است و سپس فرمود: فردا پرچم را به دست
_____________________________________________________________________
1- مرحوم فضل ا..کمپانی، کتاب حضرت باقرالعلوم، ص 39 و 42.
مردی می دهم که کرار غیر فرار است و او را خدا و رسولش دوست دارند و او هم خدا و رسولش را دوست دارد (و مقصود آن حضرت علی (ع) بود)؟
سالم گفت: بلی و همۀ مردم این مطلب را قبول دارند.
حضرت فرمود: ای سالم اگر بگویی که خداوند عزوجل او (علی) را دوست داشت و نمی دانست که او بعداً چه کارهایی خواهد کرد در اینصورت کافر شده ای (که نسبت جهل به ساحت قدس باری تعالی می دهی). و اگر بگویی خدا او را دوست داشت و می دانست که او چه اعمالی انجام خواهد داد، پس چه بدعتی برای او می بینی؟
سالم گفت: مجدداً بیان خود را تکرار فرمایید.
حضرت فرمایش خود را تکرار کرد و مطلب را بدون تفهیم نمود.
سالم (که خود را محکوم دید و متوجه اشتباه خود گردید) گفت:
هفتاد سال است که خدا را در حال گمراهی عبادت کرده ام.
1- مرحوم فضل ا..کمپانی، کتاب حضرت باقرالعلوم، ص 39 و 42.
نوشته مرضیه اتحادی