نگاهی اجمالی بر وضعیت زن از جاهلیت تا زندگی مدرنیته
تحقيق پاياني سطح 2 عنوان: نگاهی اجمالی بر وضعیت زن از جاهلیت تا زندگی مدرنیته
محقق: فاطمه كيخسروي استاد راهنما:خانم صادقيان
چکیده
با مروری بر تاریخ گذشته ی زندگی بشر و سیر تحول آن ، می توان چهره ی ستم دیده ی زن را در همه ی اعصار و دوران حیات بشری مشاهده نمود و برای آگاهی از ریشه های مظلومیت و محرومیت او در عصر کنونی ( جاهلیت مدرن ) که مدعی نجات بشر و حفظ و ارتقاء حقوق زن است ناچار باید به گذشته ( جاهلیت قدیم )مراجعه نمود . البته هرچه بیشتر در متون تاریخی و ادوار مختلف بررسی صورت گیرد اسارت ، مظلومیت زن در همه طبقات اجتماعی بیشتر دیده می شود . از طرفی شناخت هرچه بیشتر و بهتر الگوهای زیستی مدرن در اصول نظری و عملی ، بنیان سست جذبه ها و باورهای غلط و هوس انگیز آن را اثبات می کند زیرا غرب با رنگ مدرنیته روح و جان زنان را به استضعاف کشیده است در این میان توجه به نقش های اصیل زنانه باعث می شود تا ، زنان ما در برابر هیاهوی تبلیغات دفاع از حقوق زنان ، با الهام از مبانی فکری و مصلحت اندیشی اسلامی به عنوان زن مسلمان ، الگوی زیستی مدرنیته را همسو با منافع زن مسلمان انتخاب کنند .
در این مجموعه علاوه بر آیات قرآن کریم از روایات معصومین ( علیهم السلام) نیز استفاده گردید و برای تکمیل شدن مباحث کتاب های زن در آئینه جلال و جمال ( جوادی آملی ) ریاحین الشریعه (ذبیح الله محلاتی ) معالم الطریق ( سیدقطب ) و کتب جامعه شناسی و تاریخی مورد بررسی قرار گرفت و مطالبی از آن ها بـرداشـت شـد . روش این تحقیق به اعتبار موضوع تاریخی اجتماعی و از نظر ماهیت توصیفی تحلیلی است ؛ زیرا پس از مطالعه و بررسی کتب مختلف در زمینه ی تاریخ زن و مسائل اجتماعی پیرامون وی با روش فیش برداری و تحلیل مباحث ، این تحقیق گردآوری و تدوین گردید .
بعد از کلیات در چهار فصل تدوین گردید که در فصل اول به مبانی فکری و نگرش اسلام درباره ی نقش و جایگاه زن در نظام آفرینش می پردازد و در فصل دوم ، وضع زن در جاهلیت قدیم را آورده و در فصل سوم ، وضع زن در دوره ی ( رنسانس ) و دیدگاه های روشنفکران را مورد بررسی قرار می دهد . و بالاخره در فصل چهارم با بیان دیدگاه های فلاسفه و مکاتب غرب طرفدار حقوق زن در عصر مدرنیته به این نتیجه می رسد که شــاید آثار و نمود جاهلیت بر حسب زمان و مکان های مختلف تفاوت آشکاری داشته باشد ولی هر دو ( جاهلیت قدیم ) با جمود فکری و زنده به گور کردن دختران و ( جاهلیت مدرن ) با جاذبه های فریبنده مادی و هوس بازی و شهوت رانی به دلیل عدم شناخت خود و سرپیچی از اوامر الهی هیچ تفاوتی با هم ندارند .
آنچه در این مجموعه بازگو می گردد برای آگاهی زنان متدین و متعهد جامعه ی اسلامی است تا با هشیاری؛ حافظ جایگاهِ اصیل خود باشند و با جدیت و الهام از اوامر الهی در راه تحقق آرمان های انسانی خود گام بردارند و شعارهای فریبنده ی بنگاه های تبلیغاتی نتواند در اراده و هدف آن ها خللی وارد نماید .
واژگان کلیدی : نگاه اجمالی ، نقش ، جایگاه زن ، جاهلیت ، زندگی مدرنیته .