چكيده تحقيق پاياني
شناخت ، پيشگيري و درمان گناه از منظر روان شناسي ديني
استاد راهنما :سركار خانم كامكار استاد داور:جناب آقاي برقي كار محقق : ريحانه ترابي
گناه ، ترك تكليف و مخالفت با امر خدا است كه گاهي با انجام و گاهي با ترك كاري صورت ميپذيرد. گناهان بزرگترين آفت زندگي مادي و معنوي انسانها هستند كه در اثر آن، شخص سلامت، سعادت، قدرت و عزت خويش را از دست ميدهد و گرفتار كيفر و عذاب دنيوي و اخروي و معنوي خداوند ميشود . شناخت خطرهاي زندگي از اولين وظايف انسان است كه گناه از مهمترين آنها است كه اگر درمان نشود، سرانجام انسانيّت انسان و زندگي فرد و جامعه را تباه ميسازد.
گناه در لغت به معناي بزه، نافرماني و خطا ميباشد و در اصطلاح به معناي عملي خلاف دين و احكام آن به كار ميرود و داراي اقسامي از جمله : گناهان صغيره و كبيره ، پنهان و آشكار ميباشد.
از مهمترين عواملي كه در ايجاد گناه مؤثر است ميتوان به حب دنيا، جهل، وسوسههاي شيطاني اشاره كرد كه در نهايت با ايجاد گناه، فرد فرد را تحت تأثيراتي در زندگي دنيوي ، معنوي و اخروي قرار ميدهد.
با ارتكاب عمل ناپسند، فطرت پاك انسان، آلوده ميشود و ظلمت گناه، روان او را تيره و بيفروغ ميسازد كه در نهايت باعث سقوط فضيلت و انسانيّت و بروز ناكاميميگردد. از طرفي انسان ، ميل به كمال و فضيلت دارد؛ از اين رو اسلام براي بازگشت انسان به فطرت پاكش، عواملي را براي ترك گناهان ارائه داده است كه مهمترين آنها عبارتند از نماز، ايمان به معاد، امربهمعروف، دوري از محيط آلوده و دوستان ناصالح و توبه كه خود عاملي است كه راه آن هرگز به روي گناهكاران بسته نميشود تا از بديها به سمت نيكيها هجرت كنند.
نگاشتهاي كه پيش روي شما است، پژوهشي است مختصر، درباب شناخت گناه، انواع گناه، زمينههاي دروني و بيروني گناه و در نهايت راههاي پيشنهادي دين و عالمان دين براي پيشگيري و درمان برخي از گناهان .
واژگان كليدي: گناه- ارتكاب – منشأ- زمينهها- پيشگيري- درمان- روانشناسي - دين