مفهوم رزق در قرآن و احادیث
چكيده تحقيق پاياني سطح دو (كارشناسي)
عنوان :مفهوم رزق در قرآن و احادیث
استاد راهنما:خانم صادقیان محقق: مریم باباپور
چكيده:
رزق به معنای بخشش و عطای مستمر است خواه دنیوی باشد یا اخروی به سهم و نصیب نیز رزق گویند در تفاسیر قرآن کریم ، رزق به اقسام مختلفی تقسیم شده ، رزق مادی و معنوی که اقسام دیگر نیز از آن نشأت می گیرد .
ضرورت این بحث آگاه شدن از تقدیر روزی و رابطه آن با کار و تلاش انسانها و ارتباط توکل با گستره رزق و روزی می باشد.
هدف، شناخت رابطه کار با روزی و راههای کسب حلال می باشد. زیرا امروزه بیشتر مردم با تلاش بی وقفه برای درآمد بیشتر به کارهای مختلف روی می آورند و با تحصیل درآمدهای کلان گاهی از رزق حلال محروم می شوند و برای تجارت و سود بیشتر بسیاری از آموزهای دینی- اخلاقی را نیز نادیده گرفته و به کسب حرام آلوده گردیده اند.
بنابراین این تحقیق با موضوع مذکور پیرامون ماهیت و گستره رزق و مظاهر رزاقیت خداوند و انطباق روزی با روزی خوار بحث می کند و در ادامه پیرامون عوامل موثر در وسعت و تنگی رزق سپس جایگاه قضا و قدر الهی در تقدیر روزی و در انتها از جایگاه کسب و کار در تحصیل رزق صحبت می نماید .
مهم ترین منابعی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته : قرآن کریم و نهج البلاغه و تفاسیر معتبری که در رابطه با آیات مربوط به رزق نگاشته شده و از مقاله اینترنتی فلسفه افزایش رزق و عوامل وسعت روزی و کتاب وسعت رزق و ادعیه آن استفاده شده است.
بنابراین با طرح موضوع فوق ضمن بررسی موارد مذکور در متن تحقیق فواید رزق مشروع را بیان داشته و با بر شمردن آثار رزق حلال و حرام ، اقشار جامعه از تاثیر مثبت و منفی این رزق ها آگاه می شوند ، شاید خود این آشنایی ، عامل بازدارنده ای شود برای پیشگیری از ارتزاق نامشروع.
مجموعه حاضر به اعتبار روش جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای توصیفی است و بر اساس مطالعه کتب دینی- روایی تحقیق دینی می باشد و با طرح پیشنهادات و مشکلات و تنظیم مقاله تحقیق گردآوری شده و برای یافتن پاسخ پیرامون روزی انسان ها از دیدگاه اسلام تدوین گردیده است .