تقسیم سورهی نور به لحاظ محتوا
این سوره را در حقیقت میتوان سورهی پاکدامنی و عفت و مبارزه با آلودگیهای جنسی دانست چرا که قسمت عمده دستورات این سوره بر محور پاکسازی اجتماع از طرق مختلف از آلودگیهای جنسی دور میزند و این هدف در چند بخش پیاده شده است:[1]
در بخشهایی ابتدایی سوره به بیان مجازات شدید زن و مرد زناکار میپردازد. و در آیات بعد به اجرای حدود این عمل شنیع و همچنین به مسأله افک و تهمت اشاره میکند. در بخشهای دیگر سوره مهمترین راههای پیشگیری از آلودگیهای جنسی که عبارتند از:
1. مسأله نهی از چشم چرانی مردان و زنان 2. موضوع حجاب زنان مسلمان که در واقع از مهم ترین عوامل عفاف و پاکدامنی است را بیان میکند.
در بخشهای میانی سوره، یکی دیگر از راههای پیشگیری از آلودگیهای جنسی که ازدواج(سهل و آسان) میباشد را ذکر کرده و در بخشهای بعد بخشی از آداب معاشرت و اصول تربیت فرزندان نسبت به پدر مادر را مورد تذکر قرار میدهد و همچنین بحثهای مربوط به توحید و مبدأ و معاد و تسلیم بودن در برابر فرمان پیامبر و نبوّت در لابه لای سوره مطرح میشود. و دلیل طرح این بحث هم این است که پشتوانهی همهی برنامههای عملی و اخلاقی همان مسائل اعتقادی ایمان یعنی: مبدأ، معاد و نبوّت میباشد و تا این ریشه نباشد، آن شاخ و برگها و گل و میوهها، شکوفا نمی گردد.
همچنین بحثهای مربوط به ایمان و عمل صالح، سخن از حکومت جهانی مؤمنان صالح العمل به میان آورده و به بعضی از دستورات دیگر اسلام هم اشاره شده است که در مجموع یک واحد کامل و جامع را تشکیل میدهد.