نقش ورزش در برخی بیماری های ناشی از کم تحرکی
پوکی استخوان (استئویروز)
پدیده ی پوکی استخوان یک پدیده ی طبیعی زندگی است . آدمی با افزایش سن کم کم دچار پوکی استخوان می شود . در این حالت تراکم بافت استخوانی به قدری کاهش می یابد که استخوانها در برابر وارد شدن حتی نیروی اندکی ، به راحتی می شکنند .
بدین ترتیب که تراکم استخوانها در اثر کاهش کلسیم و سلول های استخوانی ، کمتر شده و استخوان دچار پوکی می شود و به راحتی در معرض خطر شکستگی قرار می گیرد . تراکم استخوان بعد از دوران جوانی رو به کاهش گذاشته و در سنین بالا این کاهش بیشتر می شود . افراد مسن از پوکی استخوان رنج برده و در بعضی از آن ها به مرز شکستگی می رسد و گاهی حتی بدون هیچ ضربه ای شکستگی بخصوص در استخوان ران ، لگن و مهره ها ایجاد می شود . کمبود بعضی از املاح مانند کلسیم ، سوء تغذیه ، گرفتن رژیم غذایی مداوم ، کشیدن سیگار ، کمبود ویتامین D ، داشتن زمینه ارثی و ژنتیکی و بعضی از بیماریها و مصرف بعضی از داروها از جمله علل بروز پوکی استخوان می باشد .
پوکی استخوان در زنان شدیدتر است ، زنان به ویژه بعد از یائسگی به علت کاهش هورمون جنسی استروژن در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پوکی استخوان هستند و نسبت به مردان در سنین پایین تری به آستانه شکستگی استخوان می رسند .
افراد فعال و پرتحرک از تراکم استخوانی بالاتری برخوردار هستند و مقاومت بیشتری نسبت به پوکی استخوان دارند . فعالیت های جسمانی منظم مانند آرام دویدن و یا پیاده روی سریع و کار با وزنه متناسب ، روی تراکم استخوان ها مؤثر هستند .
بسیاری از مردم آرتروز را با پوکی استخوان اشتباه می گیرند . در پوکی استخوان مشکل در استخوان است ، ولی در آرتروز مشکل در غضروف مفاصل است .[1]
کمردرد
یکی از شایع ترین دردهای عضلانی ، اسکلتی کمردرد می باشد که حدود 80 درصد بزرگسالان در طول زندگی برای یک بار هم که شده آن را تجربه می کنند . به طور کلی ناحیه کمر به عنـوان یکـی از نـواحی حسـاس و آسیب پـذیـر به علت فشارها و نیروهای بیش از حدی که بر مهره های کمر و دیسک بین مهره ای وارد می شود ، دچار درد می گردد . بیشتر کمردردها نتیجه ضعف قدرت و استقامت عضلات و انعطاف پذیری ناحیه کمر می باشد . افرادی که به فعالیت های ورزشی منظم می پردازند و از آمادگی جسمتانی مطلوبی برخوردارند ، کمتر دچار کمردرد می شوند.
علل بروز کمردرد : اختلالات ساختمانی ستون فقرات ، افزایش سن ، آرتروز ، انجام کارهای سنگین ، بلندکردن اجسام سنگین ، زایمان های مکرر در خانمها ، مشاغل خاص ، فقر حرکتی و ضعف عضلات کمر .
پیری
پیری در اثر گذشت زمان در افراد ایجاد می شود و افزایش سن موجب ناتوانی و محدودیت در فعالیت مؤثر زنان می شود . ولی گاهی این محدودیت مربوط به افزایش سن نیست و در اثر عدم آمادگی جسمانی و کم تحرکی ایجاد شده است و فرد دچار « پیری اکتسابی » می شود .
انجام تمرینات منظم و داشتن آمادگی عضلانی در افراد سالمند می تواند باعث افزایش کارآیی ارگانهای بدن ، ایجاد تحرک در مفاصل ، ایجاد انعطاف پذیری در بدن ، کاهش فراموشی پیری (آلزایمر) ، کسب شادابی و نشاط ، می گردد و به عنوان یک عامل تفریح و سرگرمی ساعات فراغت آنان را پرکند . بدین ترتیب افراد در سن بالا نیز می توانند یک زندگی فعال را تجربه کنند . [2]
نوشته مرضيه علي شيخي